dinsdag 14 februari 2017

From Lion Kings en Swazikings


12 feb: van Kruger Park (Lower Sabie kamp) naar Hlane Royal National Park – Swaziland  174 km

 

Het ontwent snel 3 dagen van de zuidafrikaanse mensenwerled verstoken te zijn in een beveiligde kampinfrastruktuur waar enkel naar consumptie en de beleving van de dierenwereld wordt gekeken, en het eigen risico beperkt blijft tot wat je zelf uitspookt op de goed onderhouden pistes van ’s lands grootste natuurpark. Het is bovendien weekend en dat merk je aan de drukte op de pistes, waar zelfs met een snelheidsbeperking van 40 km er toch nog zondagrijders zijn die aan een super slakkegangetje bij elk vogeltje (en ’t zijn er héél veel, believe me) halt houden, hun superduur telekanon tevoorschijn toveren en uitgebreid National Geographic-gewijs die éné sublieme shot te kunnen schieten. En dit voor de volgende 20 km, No passeran op deze smalle pistewegen. ’t Is hun zondags uitje met vanavond een gezellige braai (openlucht BBQ) wat hier zowat de nationale sport is.

Niet dat we  gehaast zijn, dat is zo atypisch afrikaans, maar er wacht ons nog een zuidelijke rit naar Swaziland, vogeltjes of niet, en claxoneren heb ik hier nog niemand zien doen, laat staan verkeersagressief worden.

Eenmaal buiten Krugerpark hebben we weer ruim baan voor onszelf, mijlenver niemand op de baan, tenzij in de bermen waar de afrikaner zich beweegt, met  lifters op elk kruispunt of gewoon langs de weg wachtend op de local taxis dat hier hét vervoermiddel is: afgedankte busjes van bij ons en enkel vertrekkensklaar als de keet gevuld is.

Koninkrijkje Swaziland dus (met de nodige paperassen en stempeltjes op papiertjes die je aan ginds loket moet afgeven) Wij europeanen met onze open grenzen zijn de procedures niet meer gewoon, vergeten 1 stempel en moeten met douane-beambte helemaal teruglopen naar hokje aan andere kant van grens, anders No passeran ! Ze proberen hun status van staatsbeamte hoog te houden, maar bij de minste geestige opmerking lachen ze weer breeduit en zijn ze de behulpzaam zelve.  Gratis condooms aan de grens met Swaziland, gekend voor zijn hoog aids percentage: “KEEP SWAZILAND CLEAN” – zouden ze dat zo bedoelen ? Ik verneem ’s avonds dat de vorige koning Sobhuza II een nageslacht heeft afgeleverd van zomaar liefst 210 kinderen bij 70 vrouwen, en dat de huidige koning er ook al 14 vrouwen op nahoudt (elk jaar kiest hij een nieuwe vrouw, check Wikipedia) en nu al 24 kids…allé Filip, waar blijf jij ? Ik weet intussen dat impala’s hier kweken als konijnen, maar koningen…

HLane Royal National Park is zo’n klein wildreservaat waar rigoureus gestreefd wordt naar het behoud van bv. de witte neushoorn en andere bedreigde diersoorten. Kruger-ervaren dat we zijn, begeven we ons weerom op de zandpistes, maar merken al snel dat er hier géén bewegwijzering is, en dat de pistes na verloop van tijd onoverzichtelijk worden en een beetje te risky voor ons dapper Renaultje…terugkeren is makkelijker gezegd dan gedaan. Dankzij de oriëntatie met de zon weten we eruit te geraken, niet alvorens in contact te zijn gekomen met een 2,5 ton witte neushoorn en een olifant die qua lichaamstaal zich niet al te best op zijn gemak voelt, wij trouwens ook niet.

In het local restaurant van HLane Royal NR staat vanavond impala-stoofpotje op het menu. Heerlijk om de emoties door te spoelen met één van die zuidafrikaanse topwijnen die hier zo supergoedkoop zijn.  

 
 
 
 
 
 
 
13 feb : HLane Royal NP (Swaziland) – Mkuze Game Reserve (Isimangaliso Wetlands Park) – 198 km

 
Wijselijk ingecheckt voor een sunrise game drive mét gids en 4x4 jeep met verhoogde passagierszetels achter de chauffeur. Dat betekent opstaan met de zon om 5u en halverwege de bijna 3u tocht een standup break met koffie en cake. Parken zoals deze zijn weliswaar kleinschaliger maar meer gericht op de goodfeeling van hun cliënteel én  op het respect en behoud van de bedreigde diersoorten, in dit geval de witte neushoorn. Pluspunt van zo’n geleide safari is natuurlijk dat ze kennis hebben en uitleg kunnen geven bij elke vraag, heerlijk gevoel van op schooluitstap te zijn. Uiteindelijk belanden we bij een groep leeuwen die na een nacht van jagen klaar zijn voor de grote dagslaap, met de restanten van hoorns van een impala of springbok naast zich. Of even verderop waar 3 neushoorns broederlijk naast mekaar in het gras liggen, terwijl ze een schoonheidsbehandeling ondergaan van kleine vogeltjes die tot in hun oren de parasieten komen wegpikken.
Tijd om weer Zuid Afrika binnen te rijden. Wij hebben Swazi clean achtergelaten,  en de juiste paspoort-procedures ondergaan – stempeltje hier, stempeltje daar, papiertje aan dat loket, papiertje aan die beambte…
Richting het grote  complex van waterparken “Isimangaliso Wetlands” genaamd, Werelderfgoed, eigenlijk een aaneenschakeling van moerassen, meren, lagunes, duinengordels, mangroven en jungle waar de krokodil, nijlpaard, honderden vogelsoorten en de grote zandschildpad huist. Malariagebied ook, dus wordt het even pillen slikken. Bij alle zweetuitbarstingen van de laatste dagen kunnen de bijverschijnselen van het slikken van deze pillen er nog wel bij (tenminste als ik de bijsluiter mag geloven). Dan denk ik even dat het momenteel in België sneeuwt en wij hier zitten te puffen, who cares ?






 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten