dinsdag 28 februari 2017

Last exit


26 feb : van Camdeboo NP naar Oviston, Lakeview B&B – 441 km

 


Ik tel 7 km kaarsrechte baan, dan een flauwe bocht om weer 8 km rechtdoor golvend naar de einder te rijden die weer een andere eindeloosheid openbaart. Zoveel maal hetzelfde ritueel van kilometers die in tijd versmelten. Gelukkig zijn het wegen zonder potholes en zonder tegenliggers, in het midden rijden helpt nog het meest.  Verlaten straten als je al een dorp of stadje passeert, enkel in de afrikaner buitenwijken lopen mensen heen en weer. 't is duidelijk zondag.

Enkel de bergen wisselen van vorm, aardige afwisseling in deze monotonie. Wie dacht dat Monument Valley een amerikaans privilege is, vergist zich: de zuidafrikaanse Grote Karoo heeft er ook eentje – kegelvormige bergmastodonten die uit het landschap opdoemen – enkel zonder Navajo’s in de buurt zoals in Amerika, geen levende ziel zelfs. Enkel platgereden kadavers van vos-achtigen, stinkdieren en wezels. Als er al eens een auto passeert, hebben ze nog wel prijs zeker.

Aangezien we veel te vroeg ter bestemming zijn in Oviston, nemen we de tijd om een lus te maken rond het grote meer van de Gariep Dam. Afstanden inschatten op een kaart van Zuid Afrika is altijd kinky en voor we het beseffen, zijn we voor een goede 140 km onderweg. De Gariep Dam is dan ook het grootste water reservoir van het land met een oppervlakte van 374 vierkante kilometer.  8 km kaarsrecht, flauwe bocht, 6 km rechtdoor, kilometers vreten. We zitten bijna aan 5000 km op de teller, linksrijdende zondags automobilist. En eindbestemming Johannesburg is nog 3 dagen ver.


 

27 feb : van Ovinston naar Golden Gate National Park – 564 km

 


We kruipen noordwaarts richting eindstation Johannesburg via de grens met Lesotho, zwart koninkrijkje temidden Zuid Afrika. Murray, onze gastheer van gisteravond (lookalike van Maurice Rock Werchter voor de intimi) gaf ons een scenic route om tot Golden Gate NP te geraken, noordelijke Drakensbergen, niet zover van het hobbit kamp waar we 2 weken geleden verbleven (Didima, Cathedral Peak)

Langs de grenslijn veel politiecontrole, ook hier hebben ze blijkbaar last van vluchtelingen, groepjes zwarten langs de weg met gans hebben en houden op zoek naar een (financieel) betere toekomst. Als je weet dat (dixit Murray) de zuidafrikaanse regering elk kind een kinderbijslag van R 300/maand (€ 20) garandeert tot hun 18e, begin je te begrijen waarom er hier zoveel hangjongeren zijn of waarom er duidelijk zo weinig gewerkt wordt, of zou het ook ten dele de hoge criminaliteit verklaren in de steden, reden waarom wij ze zo veel mogelijk hebben vermeden ? Apartheid anno 2017: de kloof blank/zwart is onoverkomelijk diep.

Het beste spaar je voor het laatst, mama said. Al scheelt het niet veel of mijn booking voor de laatste 2 nachten in een rondavel in Basotho Cultural Villagae in Golden Gate National Park lijkt op een sisser af te lopen: zoals zovele malen voordien dat je voor een gesloten poort staat (luid toeteren of gsm nr bellen) om iemand tevoorschijn te toveren vanachter geprikkeldrade omheiningen – maar hier, alles potdicht, een levende ziel, tot de wanhoop nabij er ergens iemand “hallo” roept.

Basotho Cultural Village, een nagebouwd logieskampin de traditie van de “kraal-nederzettingen” = omheinde familie rondavels (ronde hutten). Onze geburen voor vanavond zijn een canadees koppel die hier hun laatste dag beleven – net als wij- maar wel 5000 km afgefietst hebben doorheen Kenya, Uganda, Rwanda, Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Botswana, Namibie, South Africa. Check http://www.crazyguyonabike.com/doc/shifthappensafrica

Onze andere grote gebuur voor de laatste nachten zuid afrika: een 360° felle sterrenhemel, krekelsounds, hyena’s en silence – ik had een bandrecorder nodig-

Golden Gate to knowledge
 


28 feb Last exit
Overmorgen terug naar huis, we genieten van ontwaken met antilopen en gnoes voor de deur, doen nog een 3tal hikes in de canyons en observeren de gieren die een kadaver opsmullen, een jakhals komt hen helpen @ Vultures Restaurant. Tijd om in te pakken, morgen naar Johannesburg, donderdag thuis. Meer foto's volgen op Facebook https://www.facebook.com/johan.vanmoorhem
 




 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten