dinsdag 21 februari 2017

Slow slowly slowliest


19 feb: van Umzumbe naar Port St John (Lodge on the Beach) – 258 km – 6u

 


De weg naar het paradijs is geplaveid met potholes, verkeersdrempels, vee op de weg en nog meer mensen die kriskras ergens naartoe of vandaan gaan. Honderden taxibusjes daartussen die massaal honderden mensen oppikken. Zondag lijkt hier echt een dag dat mensen terug vertrekken naar de kleine stulpjes waarin ze tijdens de weken op de plantages wonen, of zich verplaatsen naar familie, kerk of voetbal – altijd welldressed.

Alleen, de naweëen van de cycloon brengt een golf van mistig grijze weemoedigheid die over het land daalt met ingesluierde regenvlagen. Wat een verschil met de subtropische luchtvochtigheid en zonnige hitte. En ondanks alles ondergaat de afrikaan dit gedwee, alsof het hem niets uitmaakt. Take things as they are.

Door de tropische storm kost het ons uiteindelijk 6 u om 250 km om tot Port St John te geraken in de Transkei, een weggedoken dorp aan de monding van de Umzimvubu rivier in de Indische Oceaan. Lodge on the Beach, in een uithoek op strand van Second Beach met 3 guestrooms mét uitzicht terras op de Oceaan, Kingfisher vogels in de bomen en een local restaurantje met heerlijke vis recht uit de oceaan, alles erop en eraan voor nog geen € 10 Hier enkel reizigers die ervoor gekozen hebben even ver weg alles achter te laten, wifi is not incluced, television is the oceanview.

Maar hoelang zal deze parel nog blijven bestaan ? Nu al zie je tekenen van verval of is het de nonchalantie van dagjesmensen om hun afval overal achter te laten. Tot straks hier de grote bouwpromotoren hun klauwen opzetten. “It’s now the time to buy some piece of land here” No way, daarvoor zijn we  hier niet, ik wil nog even van de rust genieten voor de big spenders hier de boel komen verzieken, er is goud gevonden en in no time is de boel verziekt.
 
 

 
20 febr : Second Beach, Port St John – Thelma and Louise
 
Als de tijd komt stil te staan, opent zich nieuwe perspektieven. Taking african time, er is een tijd voor alles. Niets hoeft omdat het voorgeschreven staat. De tijd vult jou in plaats van andersom.
Gepland, een ongeplande dag rust aan de beach, al hadden we het liever zonniger gezien – de dag vulde zich met zware wolken en mistslierten, als  een black and white dag.
Eigenlijk letterlijk: 3 blanke vrouwen en 1 man in een jeepachtig monster door de modder en de poelen van de zware regens op zoek naar de Sulphur holes of de landingsbaan (van de rich and famous) bovenop een rots buiten Port St John met 360° panorama. Op stap met de so-called Thelma en Louse, italiaanse zussen met zuid afrikaanse roots. Waar wegen mekaar kruisen is het heerlijk delen met gelijkgestemde zielen, eindigend in het caravan annex terras resto met rivierkreeft, hier geen toeristenbussen, puur local.
Als ruisend leven aan de ruisende oceaan.
 

 
 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten